Vuurwerktips!

Oudejaarsavond…voor sommigen een toffe avond, voor anderen een hel. Wanneer je hond bang is voor vuurwerk kan dit een grote domper op je avond zetten. En met een beetje pech niet alleen op oudjaarsdag, maar al dagen of weken op voorhand.

Daarom deze tips op een rij, zodat jullie nieuwe jaar wat beter mag beginnen.
Wil je nu echt dat je hond van zijn vuurwerkangst afkomt? Begin dan op tijd met oefenen met de juiste hulp en begeleiding, wacht niet tot het laatste moment. Als je hond bang is voor vuurwerk heeft hij (vrijwel) altijd tevens nog andere angsten waar makkelijk het hele jaar op getraind kan worden. Hoe groter het zelfvertrouwen van je hond, hoe minder zijn angst voor vuurwerk!

Hulp nodig bij deze trainingen? Bel ons op 043-2043012. We zijn je graag van dienst.

Vuurwerk

De tips:

  • Let vooral op je eigen rust en ademhaling. Raakt je hond gestrest, adem dan extra diep door en kom zelfverzekerd over, zodat je hond zich veilig bij je kan voelen.
  • Probeer zelf niet onder de indruk te zijn van knallen; anticipeer er op dat ze kunnen komen, zonder gespannen te zijn en laat het over je heen komen. Zo voorkom je eigen schrikreacties die dan weer aan de hond doorgegeven worden.
  • Ga niet gehaast en kort lopen met je hond, maar hou de rust er in en kijk hoeveel en hoe lang jullie beide aan kunnen. Ook dingen zoals ontlasting opruimen e.d. gewoon met rust doen, neem de tijd. Als er een knal komt, komt deze toch wel. Haasten gaat dit niet voorkomen.
  • Zet geen spanning op de lijn en laat angstige honden niet voor je lopen. Het gevoel veilig bij de baas te kunnen zijn, is nu extra belangrijk.
  • Laat je hond, zowel binnen als buiten, niet in een vlucht schieten. Projecteer je eigen rust op je hond en zorg dat jouw rust groter is dan zijn/haar stress.
  • Zet de hond binnen in zijn mand/bench/vaste slaapplek of lekker naast je (niet bovenop je) en hou hem daar. Laat hem
    niet in paniek door het huis vluchten/verstoppen, want deze vlucht houdt de angst juist in stand. Pak hem in huis gerust aan de lijn als de hond wil blijven vluchten en hou hem rustig bij je, zodat hij steun aan je kan vinden en ervaart dat het ook goed komt wanneer hij niet wegrent of verstopt.
  • Ga de hond niet overdreven aaien of medelijden met hem hebben, dit versterkt de angst enkel. Een angstig dier volledig negeren werkt tevens averechts; je neemt zijn emotie dan niet serieus en je hond voelt zich in de steek gelaten. Ga altijd voor de middenweg. Rustig de spieren in nek, schouders en rug los masseren om je hond te helpen ontspannen zonder zelf in zwakkere emoties te vallen is een mooi evenwicht waarbij je hond zich gesterkt voelt.
  • Boosheid is een zeer zwakke emotie, waar je hond geen steun aan zal hebben. Ben dus niet boos op het vuurwerk, de mensen die dit leuk vinden, die misschien geen rekening durven of kunnen houden met anderen, de wereld of wie dan ook. Blijf rustig, zodat je je hond het beste kunt helpen en begin komend jaar hier al op tijd mee te trainen i.c.m. een goede gedragsdeskundige, zodat je hond tegen het eind van het jaar zoveel mogelijk van zijn angsten af is.

Dat jullie jaarwisseling zo relaxt mag zijn als deze hond.

Team Animal’s Faith wenst jullie allemaal een kalm uiteinde en een heel gelukkig nieuwjaar.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Mogelijk gemaakt door WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: