Hitte en honden – Wat te doen?

Het Nederlandse weer zit de laatste tijd behoorlijk in de overcompensatie: als het na droogte eindelijk weer een keertje regent, valt er in een uur evenveel water als normaal in een halve maand. En waar wij in de aanloop naar de zomer liever een rustige overgang zouden zien; elke dag een graadje warmer, vindt het Nederlandse weer het leuker om in één keer over te gaan op 30 graden met de bijbehorende benauwdheid 😉

Deze hittegolven kunnen ons en onze honden zwaar vallen. Sommige mensen kunnen er zelfs wat zwaarmoedig van worden… Daarbij maak we ons heel begrijpelijk ook nog zorgen over onze honden. Trekken ze het wel? Gaat het wel goed? Doe ik zelf wel wat goed is voor mijn hond(en)? Het hele internet staat vol met adviezen, maar welk advies is nou het juiste?

Daarom deze blog! Alle do’s & don’ts op een rijtje, zodat het lekker overzichtelijk blijft.

Ons eerste en belangrijkste advies: geen paniek! Zoals wij altijd duidelijk proberen te maken: een hond heeft heel veel rust nodig. Teveel rust kan minder kwaad dan teveel activiteit of stress. Opwinden over het warme weer is dus niet alleen vervelend voor jezelf (en het weer verandert er toch niet door 😉 ), maar ook voor je hond! Zit zelf maar eens de hele dag in een ruimte met een gestrest persoon, niet heel gezellig toch? Hoe rustiger jij je houdt, hoe rustiger je huisdier zich houdt, waardoor de hitte ook voor hen een stuk draaglijker wordt.

Warme periodes zijn bij uitstek geschikt om even uit te rusten en eens even wat minder druk en gehaast te zijn. Probeer ervan te genieten, zelfs als je er niet van houdt. Wij mensen zijn altijd zó druk… Nu is het (verplicht) even tijd voor een beetje extra ontspanning!

Nu je het warme weer geaccepteerd hebt en je je niet meer zo druk maakt (toch?), kun je onderstaande do’s en don’ts rustig doorlezen zodat je weet hoe je je hond vanuit een relaxte gemoedstoestand kunt helpen.

DO’S:

 • Zorg dat er altijd vers, niet te koud (gewoon kraanwater is prima) water beschikbaar is voor je hond (en voor alle andere dieren uiteraard).
 • Wandel in de vroege ochtend en late avond. Vermijd wandelingen midden op de dag! Een wandeling minder is voor een hond echt geen probleem.
 • Zet een zwembadje op indien je hond dit rustig als koelmiddel gebruikt. Gaat hij er druk in lopen springen en spetteren? Breek het dan weer af en leg een natte handdoek neer als alternatief. De hyperactiviteit die hij creëert rondom het zwembad kan anders ook voor oververhitting zorgen.
 • Voer je hond in de vroege ochtend en/of in de late avond. Honden hebben minder honger met dit weer en kunnen aangeven een maaltijd over te willen slaan, respecteer dit en zet het eten weg. Wanneer de hond eet terwijl hij het al erg warm heeft, kan hij sneller diarree krijgen. Iets dat je met warmte het liefst zoveel mogelijk vermijd i.v.m. uitdrogingsgevaar.
 • Vervoer je hond alleen wanneer het écht nodig is en het liefst in een auto met airco. Zorg dat hij ook in de auto water tot zijn beschikking heeft.
 • Sla fietsen, joggen en andere intensieve activiteiten over.
 • Loop door het gras of op andere koele oppervlakten. Voel zelf altijd even met je blote voet of met de achterkant van je hand of de ondergrond niet te warm is. Hou je voet/hand minstens 5 seconden op het oppervlak om een reëel beeld te krijgen. Als jij je hand niet op de grond kunt houden omdat deze te warm is, dan is het voor je hond absoluut niet prettig om erop te lopen. Let op: lichtere oppervlakten zijn NIET altijd koeler, dus test ook deze zeker. Vermijd lopen in zand.
 • Wandel in de buurt van stromend water als dat kan, zodat je hond tussendoor even kan afkoelen.
 • Zorg dat de vacht van je hond op de juiste manier wordt onderhouden. Een vervilte vacht is in warm weer niet alleen veel te warm voor honden, maar het kan ook vliegen en andere insecten aantrekken (met alle gevolgen van dien).

DON’TS:

 • Laat je hond NIET in de auto achter! Niet voor 10 minuten, niet voor 5 minuten, niet voor 1 minuut. Gewoon niet doen. Laat hem lekker thuis, breng hem naar een dagopvang, pension, de buren, wat dan ook, maar laat hem niet in de auto. Echt niet.
 • Een natte handdoek op de vloer leggen is prima. Leg deze echter niet over de rug van je hond heen! Doordat de vacht vochtig wordt, gaat het broeien en krijgt je hond het juist warmer.
 • Gooi geen emmer water over je hond heen! Door de plotseling kou knijpen de bloedvaten zich dicht, waardoor de hond minder warmte kwijt kan aan zijn omgeving. Doordat alle overtollige warmte opgesloten blijft in het lichaam van je hond, kan hij in shock raken.
 • Geef geen ijswater of ijsjes. Hierdoor koelen de ingewanden af, waardoor de hersenen het lichaam het signaal geven op te moeten warmen. Gewoon kraanwater is het beste.
 • Gaat je hond veel in de zon liggen? Haal hem dan binnen. Niet elke hond kan tegenwoordig nog goed bepalen hoe lang hij in de zon kan blijven. Het is onze taak onze honden te beschermen tegen zichzelf wanneer ze minder handige dingen doen. Iets minder in de tuin en iets meer binnen is met dit weer zeker een aanrader.
 • Doe geen actieve spelletjes in het water. Ga dus niet eindeloos met een bal gooien om je hond maar te laten zwemmen of je hond de straal van de tuinslang laten vangen. Door de lichamelijk activiteit kan je hond het met dit weer snel veel te warm krijgen. Houd hem dus lekker rustig.
 • Heb je een hond met zo’n lekkere dikke, dubbele fluffy vacht? Scheer deze niet! Hoe warm het er ook uit mag zien voor ons, een dubbele vacht beschermt tegen kou én warmte. Wanneer je een hond met een dubbele vacht scheert krijgt hij het veel sneller warm en kan hij verbranden door de zon.

Dus: houd je hoofd koel, ontspan en geniet van de warmte. Zo kom je er samen met je hond(en) echt wel weer doorheen!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Mogelijk gemaakt door WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: