Trekken aan de lijn

Ria kijkt op de klok en zucht diep, het is inmiddels al half 6 en Bruno is nu toch echt toe aan zijn wandeling. Eigenlijk zou haar man hem vanavond uitlaten, maar door flinke files is hij pas laat thuis. Het is dus echt aan haar om een rondje met Bruno te lopen.

Trekken aan de lijn deed Bruno eigenlijk al van jongs af aan, maar toen was dit niet zo’n probleem. Inmiddels weegt Bruno ruim 30 kilo, waardoor hij Ria met gemak meesleurt. Dit levert vaak vervelende situaties op, want Bruno is toch altijd zo enthousiast als hij andere honden ziet. Die andere honden zijn hier uiteraard niet altijd van gediend, waardoor Ria alle zeilen bij moet zetten om Bruuntje bij zich te houden. Haar rechterschouder is nog steeds herstellende van een slijmbeursontsteking die ze heeft overgehouden aan al dat getrek van Bruno.

Met tegenzin loopt Ria naar de gang, waar Bruno al kwispelend heen en weer loopt en na enkele seconden zijn poten tegen de voordeur aanzet. Ze doet zijn tuig aan en klikt de flexilijn er aan vast. Stiekem beleeft Ria nog maar weinig plezier in het uitlaten van haar hond en ze schaamt zich er een beetje voor.

Ze hebben al van alles geprobeerd. Toen Bruno bij hen kwam wonen zijn ze netjes met hem op puppycursus geweest. Toch ging het trekken daardoor niet over. Ria is toen online informatie gaan zoeken. Internet staat vol met allerlei tips om het trekken te verminderen, maar niets leek te helpen: als Ria steeds stil ging staan wanneer Bruno trok kwam ze de oprit niet eens af! Steeds omdraaien bij trekken hielp ook niet, want Bruno trok haar net zo lief de andere kant op. Heel boos worden hielp soms voor een minuutje, maar daarna leek Bruun het alweer vergeten te zijn en zo boos zijn voelde ook helemaal niet goed. Eigenlijk is Ria ten einde raad, ze wordt alleen nog maar verdrietig bij de gedachte met Bruno te moeten lopen...

Inmiddels heeft Ria haar jas aan en ziet ze dat zich kleine plassen hebben gevormd op straat door de regen. “Ook dat nog”, zucht ze, terwijl ze haar hand op de deurklink legt. Dit is niet hoe zij zich een leven met een hond had voorgesteld… De mooie beelden van gezellige, harmonieuze uitstapjes samen met haar trouwe viervoeter lijken onmogelijk te bereiken. Ria opent de deur en Bruno sprint ervandoor. Ze zet zich schrap en sluit de deur met een luide klap achter zich terwijl ze achter Bruun aan wordt getrokken.

Komen zaken uit bovenstaand verhaal je bekend voor? Of herken je iemand anders in het verhaal? Bij honden in Nederland e.o. is trekken aan de lijn één van de meest voorkomende gedragsproblemen. Voor veel eigenaren levert dit een gevoel van boosheid, stress, verdriet of machteloosheid op. Dit geldt overigens niet alleen voor eigenaren van grote honden, ook kleine honden kunnen behoorlijk trekken. Dit levert misschien niet direct (fysieke) problemen op voor de eigenaar, maar iedere eigenaar van een trekkende hond zal kunnen beamen dat een hond niet bepaald gelukkig oogt op het moment dat hij in zijn halsband of tuig hangt. Door de druk kan de hond vaak minder goed ademhalen waardoor hij steeds meer naar lucht moet happen en een raspend geluid gaat maken. Hoe langer de hond trekt, hoe hoger de spanning wordt. De spierspanning van hond en eigenaar nemen toe, alsook de spanning in de gemoedstoestand van beide. De hond trekt steeds harder en de baas raakt steeds geïrriteerder. Of dit nu een kleine of een grote hond betreft, dit is voor niemand leuk, toch?

In deze blog leggen we je daarom uit waarom een hond trekt en wat je eraan kunt doen.

Waarom trekt een hond?

Het is een misvatting dat het normaal is als een hond trekt. Stabiele en relaxte honden die in balans zijn, zullen de drang niet hebben om aan de lijn te trekken. Dus waarom trekken zoveel honden dan wel aan de riem?

1. De hond is overvraagd
Bij veel huishoudens draait het leven om de hond, hiermee is de hond altijd het middelpunt van alle aandacht. De hond heeft hierdoor het idee dat hij veel taken heeft, waardoor hij weinig rust krijgt. Zoveel verantwoordelijkheid kunnen honden in ons drukke land helemaal niet aan. De hond heeft het idee dat hij voor zijn baasjes moet zorgen of op ze moet letten (dit uit zich bijvoorbeeld ook vaak in verlatingsangst) en wil ze tevens beschermen tegen indringers (blaffen naar voorbijgangers of bezoek). Buiten laat een hond vaak hetzelfde gedrag, maar dan versterkt zien: hij heeft het gevoel dat hij zijn baasje moet beschermen en zal daarom voor hem uit lopen. Deze honden hebben gedurende de gehele wandeling spanning en bouwen stress op omdat zij zich steeds afvragen of alles wel goed gaat.

2. Aangetast veiligheidsgevoel
Honden die overvraagd zijn hebben automatisch een aangetast veiligheidsgevoel. Ze hebben continu het gevoel de boel niet onder controle te hebben en telkens gebeuren er weer dingen waar ze geen invloed op kunnen uitoefenen, terwijl ze wel het gevoel hebben dit te moeten.
Je kunt dit vergelijken met een kind dat een klas te hoog zit op school. Alles is net te moeilijk, het lukt allemaal net niet. Het kind gaat zich daardoor erg onprettig voelen en krijgt onnodig veel stress. Zo ook de honden die meer vrijheid, en dus taken krijgen dan dat ze aankunnen.

3. Stress van de eigenaar
Elke vorm van stress heeft een negatieve invloed op je hond. Je kunt stress hebben door spannende situaties die je tegenkomt, maar ook omdat je het bijvoorbeeld heel druk hebt op je werk, je ziek bent, je boos bent, of wanneer je frustraties hebt jegens anderen, jezelf of je hond. Honden zijn hier erg gevoelig voor en hebben dan snel het gevoel dat je niet stabiel genoeg bent om hen voldoende te helpen. De hond zal daarom de neiging krijgen om het voortouw te nemen tijdens de wandeling.

4. Wij trekken zelf
We veroorzaken vaak spanning op de lijn doordat we zelf spanning hebben in onze schouders of armen. Of we pakken de lijn dusdanig kort dat deze niet meer kan ontspannen. Wanneer je de lijn dan pakt, voelt de hond de spanning op de lijn. Een natuurlijke reactie van de hond is om bij druk tegendruk te leveren.

Hoe voorkom je dat je hond trekt?

Nu je weet hoe het komt dat de hond aan de lijn trekt, vraag je je misschien af hoe je het kunt oplossen. Wanneer je hond al een tijd deze problemen heeft, bestaat er geen ‘trucje’ om het trekken aan de lijn snel op te lossen. Hier gaat vaak wat tijd in zitten en professionele begeleiding is hierbij gewenst, zodat alle oorzaken direct goed aangepakt worden.

Is het je door bovenstaande tekst wel al opgevallen dat trekken aan de lijn eigenlijk altijd door ons mensen wordt veroorzaakt? Indien je wil dat je hond minder gaat trekken, zul je dus bereid moeten zijn om naar jezelf te kijken en jezelf te verbeteren. Hieronder volgen al wat tips om het trekken aan de lijn te laten verminderen:

1. Jij bepaalt de wandeling
In elk geval wanneer je een overprikkelde hond hebt of een hond met een aangetast veiligheidsgevoel. Deze is niet meer in staat goede keuzes voor zichzelf te maken en heeft jouw hulp nodig. Waar de wandeling naartoe gaat, hoe lang er gewandeld wordt, wanneer de hond tijd krijgt om te snuffelen, of er wel of geen contact gemaakt wordt met andere honden, aan welke kant de hond loopt, etc. Dit zijn allemaal keuzes die jij (tijdelijk) voor je hond kunt maken om hem te ontlasten van zijn taken. Doe dit vooral met veel rust en zelfvertrouwen, zodat je hond zich veilig bij je voelt. Je maakt het jezelf en vooral je hond gemakkelijker door deze naast of achter je te laten lopen. Zo kun jij de hond beter sturen en kom je zelf al het gevaar als eerste tegen, waardoor jij hierop kunt handelen en dit niet op het bordje van je hond komt te liggen.

2. Gebruik een halsband of trainingslijn, liever geen tuig
Een tuig geeft altijd een lichte druk op de borst, ook als de lijn slap hangt. Dit geeft de hond en beklemmend gevoel. De natuurlijke reactie van een hond is om bij druk tegendruk te gaan geven. Zodra er spanning op de lijn komt, zal de hond als natuurlijke reactie meer spanning gaan creëren. Hierdoor wordt trekken aan de lijn alleen maar bevorderd. Zeker omdat een tuig om het sterkste deel van de hond zit is dit bij honden die gewend zijn kracht te gebruiken niet bevorderlijk. Met een halsband of trainingslijn kun je het hoofd en de gedachtegang van je hond sturen. De rest van zijn lijf gaat gewoon achter het hoofd aan. Door middel van deze sturing kun je dus heel zacht, zonder druk of kracht je hond de veilige kant op leiden.

3. Blijf zelf rustig en ontspannen
Deze tip klinkt gemakkelijker dan hij is. Zeker als je hond al langer trekt, ben je vaak al (onbewust) gespannen voordat je met je hond op pad gaat. Doordat je verwacht dat je hond zal gaan trekken, gaat je lichaam zich hier al op voorbereiden. Je hebt meer spierspanning en straalt minder vertrouwen uit naar je hond. Als je er geen vertrouwen in hebt dat je hond zonder trekken aan de lijn kan lopen, zal hij hier zelf ook niet in gaan geloven en blijft hij dus trekken. Probeer voor je gaat wandelen bewust je lijf en geest te ontspannen, zodat je een kalme en zelfverzekerde energie uitstraalt. Adem goed door en ga van het beste uit!

Met deze tips zul je, als je ze goed toepast, merken dat je hond minder (intens) gaat trekken. Meestal komt trekken echter voort uit een aangetast veiligheidsgevoel of doordat de hond overprikkeld is. Vermoed je dat jij tegen deze problemen aanloopt? Neem dan contact met ons op, dan helpen we je graag verder zodat je straks die ontspannen wandeling kan maken waar je altijd al van droomde.

Een gedachte over “Trekken aan de lijn

Voeg uw reactie toe

  1. I very much liked reading this informative post on why dogs pull & what to do about it. I’ve seen it happen so many times to people with dogs, at least here.
    I’m going to share tips from this with an extended family member who got couple of dogs but they don’t seem to be trained or understood properly.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Mogelijk gemaakt door WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: