De broodfokpup

Helaas komen we het maar al te vaak tegen: pups afkomstig van ‘boerderijen’. Via marktplaats of die ene kennis die nog wel een nestje weet, worden nieuwe hondeneigenaren simpelweg misleid.

Die mooie foto van de hond in de huiskamer met kinderen er omheen (want hij is goed gesocialiseerd!) blijkt achteraf vaak een momentopname. Honden worden lukraak met elkaar gekruist, zonder rekening te houden met gebreken van het ras of vader en moeder, waardoor pups al een oneerlijke start in het leven hebben. Vervolgens groeien ze op in de schuur, zonder enige vorm van socialisatie. Dit zorgt voor onzekere pups die angsten gaan ontwikkelen die er slechts met ontzettend goede begeleiding weer uit te krijgen zijn. En wat te denken van de uitgeputte moederhond die al meerdere nesten heeft gehad?
Hoewel deze situaties in verschillende vormen voorkomen, zijn er altijd tekenen waar je op kunt letten en dingen die je zelf kan doen! In deze blog zetten we 6 tips op een rij die je hopelijk helpen bij het maken van de juiste keuze.

Tip 1: Bedenk of een pup wel de beste keuze is voor jou.
De asielen in Nederland zitten natuurlijk vol met ontzettend leuke en lieve maatjes voor het leven. Honden van alle leeftijden en diverse rassen wachten op een fijn huis. Deze beestjes hebben als groot voordeel dat het gedrag, de energie en (vaak) het verleden bekend is. De verzorgers van de honden staan je graag bij met het maken van de juiste keuze en zorgen er meer dan eens voor dat er een perfecte match op basis van karakter tussen hond en baas gemaakt wordt!

Tip 2: Lees je in over het ras, lees boeken over hondengedrag, kijk filmpjes en probeer zoveel mogelijk ervaring op te doen.
Elk ras heeft specifieke kenmerken die meer of minder bij jou zullen passen. Zo hebben teckels een bijzondere vasthoudendheid, bestaat er een misvatting over ‘enthousiaste’ kleine hondjes die weinig begeleiding nodig hebben (probeer zelf maar eens de hele dag druk en zenuwachtig te doen, vermoeiend hè?) en hebben onzekere rassen, zoals Mechelse Herders en Chihuahua’s een zelfverzekerde eigenaar nodig. Denk goed na over wat voor een persoon je zelf bent en welk energielevel je hebt: ben je onvermoeibaar of juist wat rustiger, ben je niet altijd zo zeker van jezelf of sta je heel sterk in je schoenen? Bekijk goed welke kenmerken bij jou en je toekomstige hond zouden passen!

Tip 3: Geen goed gevoel over de mensen waar de hond vandaan komt, de ouders van de pup of het nest? Doe het niet!
Vaak is je eerste gevoel het juiste. De opwinding van een nieuwe pup neemt het al snel over, waardoor je geen rationele beslissingen meer kunt maken. De bekende roze bril hebben we allemaal wel eens op. Maar weet wel dat je de situatie in stand houdt, als je een pup aanschaft bij een malafide fokker. Elke pup die verkocht wordt, levert de fokker geld op en zorgt ervoor dat hij of zij doorgaat met deze praktijken.

Tip 4: Krijg je geen hulp of advies van de fokker bij het kiezen van de pup? Grote kans dat het geen zuivere koffie is.
Een fokker met liefde voor de dieren, zal de nieuwe eigenaar altijd helpen met de keuze. De brutaalste, stoerste pup die direct op je af komt rennen, pakt je natuurlijk meteen helemaal in, maar heb je wel de ervaring en het karakter voor zo’n zelfverzekerd hondje? Wanneer je een pup kiest die niet echt bij je karakter past, kun je er vanuit gaan dat je er een flinke dobber aan gaat hebben. Een goede fokker zal altijd uitgebreid de tijd nemen om jou te leren kennen en je te helpen beslissen welk hondje het beste bij je past.

Tip 5: Is de fokker niet geïnteresseerd in je en krijg je de pup na de eerste bezichtiging direct mee naar huis?
Dan is het een fokker die het niet belangrijk vindt waar zijn of haar pups terecht komen… Bedenk hoe belangrijk je het zelf zou vinden om te weten hoe een pension reilt en zeilt, voordat je je hond er tijdens de vakantie laat blijven. En dat is maar voor korte tijd! Een fokker die er niet om geeft waar de hondjes terecht komen, fokt helaas alleen voor het geld.

Tip 6: Neem een gedragsdeskundige mee bij de eerste kennismaking. Ken je jezelf en weet je dat je bij de aanblik van schattige puppies meteen helemaal smelt en daardoor geen rationele keuzes meer kunt maken? Heel begrijpelijk! Neem in dat geval altijd een gedragsdeskundige mee om naar de pups te kijken. Deze heeft genoeg verstand van honden om je van juist advies te voorzien en zal niet meegesleurd worden in emotie. Wanneer de fokker niet juist blijkt zal een goede gedragsdeskundige je hierop wijzen, zodat je geen keuzes gaat maken waar je later spijt van krijgt.

Hopelijk helpen deze tips je bij de aanschaf van een nieuwe hond, want uiteindelijk willen we toch allemaal het beste voor het dier? Wanneer we ons huiswerk goed doen, nadenken en niet alleen ons gevoel laten spreken, helpen we hopelijk al deze nare situaties de wereld uit.

Twijfel je nog tussen de aanschaf van een pup of volwassen hond? In een volgende blog zullen we uitleggen welke keuze voor jou geschikt is. En heb je na het lezen van deze tips nog vragen of zou je graag onze hulp willen inschakelen bij de aanschaf van een hond? Twijfel dan niet om contact met ons op te nemen!

Een gedachte over “De broodfokpup

Voeg uw reactie toe

  1. Useful points. Getting advance knowledge (tip #2) about the breed and dog behavior is indeed helpful in making a better decision.

    How old must a puppy be before it can be adopted or brought from a breeder?

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Mogelijk gemaakt door WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: