Impulsbeheersing is een kunst…

Impulsbeheersing is een hele uitdaging voor de gemiddelde mens. Om niet direct op stressfactoren of prikkels te reageren moet je mentaal en fysiek in balans zijn en een hoog bewustzijn hebben. Het leren van impulsbeheersing kost dan ook energie, wilskracht en doorzettingsvermogen.
Maar met genoeg tijd en geduld kan iedereen het leren en als je het eenmaal kunt, wordt je leven zoveel stabieler en gemakkelijker dat het alle moeite waard was!

Ook voor onze honden is het heel goed om te leren onder alle omstandigheden rustig te kunnen blijven. Zeker in dit drukke en hectische landje van ons!

Honden zijn van nature impulsief. En wanneer een hond in natuurlijke omstandigheden woont, is daar ook niks mis mee. In West- Europa is er echter nog maar weinig natuurlijk 😅.
Uitvallen aan de lijn is een voorbeeld van een natuurlijke impuls. Impulsen worden gedreven vanuit een Fight, Flight or Freeze (vechten, vluchten of bevriezen) reactie. Geen fijne gemoedstoestand om steeds in te zitten. Nuttig in de natuur, want daar komen honden elkaar maar weinig tegen, maar niet nuttig in o.a. Nederland, waar onze huisdieren ontzettend vaak andere honden tegenkomen.
Wanneer je hond zijn angsten leert overwinnen, leert hij ook zijn impulsen beter te beheersen en zal hij niet meer snel de neiging hebben om uit te vallen. Veel prettiger voor hond, baas én passant.

Impulsbeheersing is de meeste honden goed aan te leren, al vergt het natuurlijk wel wat concentratie en tijd van vooral het baasje/de begeleider. Een ontzettend leuke uitdaging die jullie beide veel zal brengen!

Wij oefenen hier graag mee tijdens onze cursussen. Op veel verschillende manieren voegen we allerlei prikkels aan onze lessen toe. Deze kunnen visueel, auditief en/of olfactorisch (zien, horen, ruiken) zijn. We leren de honden dan niet op een ongewenste manier met deze prikkels om te gaan (let op: dit is heel anders dan de hond leren totaal niet op prikkels te reageren. Kalme, niet schadelijke reacties vinden wij geen probleem. Hierdoor merkt de hond dat er wel nog altijd ruimte is voor zijn eigen initiatief). Het resultaat is een zelfverzekerde hond die nauwelijks nog onder de indruk is van de meeste prikkels én een baasje met veel vertrouwen in zijn hond, die hem overal mee naartoe durft te nemen omdat hij weet dat hij op zijn hond kan bouwen.

Meer weten over onze cursussen? Stuur een mailtje naar info@animalsfaith.nl en we helpen je graag verder!

Een gedachte over “Impulsbeheersing is een kunst…

Voeg uw reactie toe

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Mogelijk gemaakt door WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: